Jeoteknik Sondörlüğü Sertifikası Kursunun Amacı
Jeoteknik Sondörlüğü Sertifikası Kursu
MEB Onaylı Jeoteknik Sondörlüğü Sertifikası Kursu - Milli Eğitim Onaylı Belge
Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Jeoteknik Sondörlüğü Kursu
Sondörlük eğitimi, madencilik ve maden çıkarma alanında sondaj yapan meslek elemanını yetiştiren sertifika programıdır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde düzenlenen Jeoteknik Sondörlüğü kursu eğitim programı, kurumsal eğitim olarak da verilir. Üniversite veya MEB onaylı sıhhi tesisat kursu, madencilik sektöründe faaliyet gösteren firmalarda kurumsal eğitim olarak da düzenlenir. Kursiyerler eğitim sürecinin sonunda Jeoteknik Sondörlüğü mesleği için gerekli olan yeterliliğe sahip olurlar.
Eğitim İçeriği
Jeoteknik Sondörlüğü Nedir?
Sondaj, yüzeyde delik açmak için kullanılan yöntemlerdir. Belli prensipler doğrultusunda açılan delikler sondaj kuyusu, deliği açmak için kullanılan cihaz ise sondaj makinesi olarak adlandırılır. Sondaj makine ve ekipmanlarını kullanarak sondaj yapan kişiler sondör unvanına sahiptir.
SGK tarafından meslek kodu 8113.17 olarak belirlenen Jeoteknik Sondörlüğü temel görevi iş öncesi sondaj hazırlık işlemlerini yapmak ve iş güvenliği kurallarına göre sondaj yapmaktır. Eğitimi almak ve süreci sertifika ile tamamlamak şu görev ve sorumlulukların yapılabileceğini gösterir:
Sondaj çalışmalarını yürütmek
Sondaj makinesini arızalanmasına sebebiyet vermeden kullanmak
İşlemleri teknik kurallara ve standartlara göre yapmak
Sondaj makinesinin periyodik bakımını yapmak veya yaptırmak
Sondaj makinesi ve diğer tüm aletlerin günlük bakım ve temizliğini yapmak
Günlük sondaj raporu doldurmak
Jeoteknik Sondörlüğü Kursu Eğitim Süresi
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Jeoteknik Sondörlüğü kursu eğitim programının süresi en az 40 saattir.
Jeoteknik Sondörlüğü Kursu Ders İçerikleri
Jeoteknik Sondörlüğü iş güvenliği kapsamında yapılır. Dolayısıyla Jeoteknik Sondörlüğü eğitim programının kapsamında iş sağlığı ve iş güvenliği vardır. Mesleki eğitimde sondaj makinesinin kullanımından sondaj sistemi oluştururken dikkat edilmesi gerekenlere pek çok konu üzerinde durulur. Mesleki eğitim programının ardından kursiyerler şu soruları kapsamlı olarak yanıtlayabilir:
Sondaj makinesinin bakımı nasıl yapılır?
Sondaj makinesinde oluşabilecek basit arızalar nelerdir?
Çamur pompası nedir?
Çamur pompasının bakımı nasıl yapılır?
Kütük, piston gömlek ve bilya nasıl değiştirilir?
Sondajın emici hortumları nasıl bağlanır?
Çamur havuzu ve kanal nasıl açılır?
Dinlenme havuzu kazarken nelere dikkat edilir?
Kırıntı, karot ve örselenmiş numune nasıl alınır ve nasıl korunarak saklanır?
İş Olanakları
Jeoteknik Sondörlüğü eğitimi alanlar maden teknolojisi alanında çalışabilirler. Mesleğin gerektirdiği yeterlilikleri kazanan bireyler; Büyük mühendislik yapıları, (baraj, tünel, bina vb.), her türlü yapıya ilişkin zemin etütlerini yapan inşaat, jeoloji ve sondaj şirketlerinde çalışabilirler.
Kimler Katılabilir?
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde Jeoteknik Sondörlüğü eğitimi almak için;
Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak.
Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışabilir raporuna sahip olmak gereklidir.
Nasıl Katılırım?
Sayfada bulunan "hemen al" butonuna tıklayarak ister sanal pos isterseniz EFT- Havale yöntemi ile ödeme işlemini gerçekleştirebilir ve eğitime katılabilirsiniz.
İletişim sayfamızda yer alan numaralardan birini arayarak eğitim danışmanlarımız ile görüşebilir ve birlikte satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Satın alma işleminin tamamlanmasından sonra size verilecek kullanıcı adı ve şifre ile sisteme girerek eğitim sürecinizi başlatabilirsiniz.
Sertifikasyon
Jeoteknik Sondörlüğü Belgesi Nasıl Alınır?
Madencilik ve maden çıkarma alanında meslek elemanı olarak çalışmak isteyenlerin Jeoteknik Sondörlüğü sertifikası alması gerekir. Sertifika almak için eğitim sürecinin sonunda yapılan sertifika sınavında başarılı sayılmak için en az 45 puan almak gerekir.
Sertifika Geçerliliği
Jeoteknik Sondörlüğü Sertifikası Geçerliliği
Jeoteknik Sondörlüğü sertifikası, madencilik ve maden çıkarma alanında çalışan kurumlarda geçerli bir sertifikadır. Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik kapsamında ilgili mesleki eğitim sonunda verilen sertifika istihdamda öncelik sebebidir. Sertifikadaki üniversite onayı sertifikanın her yerde geçerliliğe sahip olduğunu gösterir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu gereği, üniversite onaylı Jeoteknik Sondörlüğü sertifikası her kurumda kabul edilir.
EĞİTİM SERTİFİKASI İÇİN